מה זה בדיקת MRI

מהי בדיקת MRI ?

בדיקת MRI - דימות תהודה מגנטית, היא סריקה של אברי הגוף הפנימיים, המאפשרת לרופאים לראות באופן ברור ביותר את האזור הנבדק, ולספק אבחון רפואי מדויק. הבדיקה אינה כרוכה בכאב, ואף לא בקרינה מייננת. הסריקה אורכת כחצי שעה עד שעה, תלוי בגודל האזור הנסרק ובמספר התמונות המצולמות.

מבחינה טכנולוגית, בניגוד לבדיקות הדמיה אחרות, כמו CT או צילום רנטגן, שעושות שימוש בקרינה, בדיקת MRI מתבצעת באמצעות גלי קול ושדה מגנטי רב עוצמה.

התמונה מציגה את חדר הבדיקות של מכשיר ה-MRI, הכולל טכנולוגיה מתקדמת ואבזור מודרני. מכשיר ה-MRI משמש לבדיקות הדמיה בלתי פולשניות לאבחון מדויק של בעיות רפואיות שונות. הציוד מאפשר להפיק תמונות באיכות גבוהה ובדיוק מירבי, התורם לאבחון קליני מקיף ומקצועי.

מה מראה בדיקת MRI ?

בדיקת MRI מספקת תמונות מפורטות של פנים הגוף, באמצעותן ניתן לראות את המוח ורקמת העצב שמסביב; איברים בחזה ובבטן, כולל הלב, הכבד, דרכי המרה, הכליות, הטחול, המעי, הלבלב ובלוטות יותרת הכליה; רקמת השד; עמוד השדרה ; איברי האגן, כולל שלפוחית השתן ואיברי הרבייה, הרחם והשחלות אצל נשים, ובלוטת הערמונית אצל גברים; כלי הדם; הלימפה.

לאילו מצבים נדרש MRI ?

MRI מסייע באבחון מצבים רפואיים חריגים באברי הגוף הפנימיים. במוח ובעמוד השדרה - מפרצת מוחית; גידולי מוח וגידולים בעמוד השדרה; פגיעות מוח ופגיעות בעמוד השדרה כתוצאה מטראומה; טרשת נפוצה ; בלב - בדיקת הלב והתפקוד של חדרי הלב, מסתמי הלב, גודל הלב, מומים מולדים, זרימת הדם בכלי הדם, אבחון מצבים קרדיווסקולריים, כמו גידולים, זיהומים ומצבים דלקתיים; MRI חזה, בטן ו-MRI אגן - יכול לאבחן גידולים בחזה, בבטן או באגן; מחלות כבד, כגון שחמת הכבד; בעיות בצינורות המרה והלבלב; מחלות מעי דלקתיות, כמו מחלת קרוהן וכיבים. MRI של העצמות והמפרקים יכול לעזור בזיהוי זיהומים ; גידולים; פריצות דיסק בעמוד השדרה; בעיות במפרקים כתוצאה מפציעות. לעיתים מבצעים MRI שד עם ממוגרפיה כדי לזהות סרטן השד, במיוחד אצל אנשים שיש להם רקמת שד צפופה או שעלולים להיות בסיכון גבוה לסרטן השד.

תמונה של רופא מומחה בוחן סריקות מוחיות ממכשיר MRI ומצביע על אזור מסוים במוח. הבדיקה מספקת תובנות על מצבם של איברי המוח ומאפשרת זיהוי בעיות רפואיות מורכבות.

כיצד פועלת סריקת MRI ?

סריקת MRI משלבת שתי טכנולוגיות – גלי רדיו ושדה מגנטי עוצמתי.
במולקולות המים שבגופנו , במרכז כל אחת מהן נמצאים פרוטונים, הפועלים כמו מגנטים זעירים שרגישים מאוד לשדות מגנטיים. כשהנבדק שוכב מתחת למגנטים רבי העוצמה של הסורק, הפרוטונים בגופו מסתדרים באותו כיוון של המגנט. ברגע שגלי הרדיו המשודרים לאזורים מסוימים בגוף, הם משפיעים על הפרוטונים, ומוציאים אותם מהיישור. כשגלי הרדיו כבויים, הפרוטונים מתיישרים מחדש. פעולה זו שולחת אותות רדיו, המסייעים להבחין בין הרקמות השונות בגוף, מכיוון שפרוטונים מייצרים אותות שונים בהתאם למהירות התיישרותם ברקמות השונות. האותות הנפלטים מהפרוטונים מועברים למחשב ומעובדים על ידו לתמונות מדויקות ובאיכות גבוהה מאוד, שעל פיהן ניתן לאבחן חריגות רפואיות באיבר הנבדק.

מהלך סריקת MRI

במהלך סריקת MRI, הנבדק שוכב על מיטה שמחליקה לתוך הסורק, שצורתו כצורת גליל. הסורק מופעל על ידי מבצע הבדיקה, המיומן בביצוע בדיקת הדמיה. מבצע הבדיקה נמצא בחדר הסמוך, ושולט בסורק באמצעות מחשב. הוא יכול לראות את הנבדק לאורך כל הבדיקה, דרך חלון צפייה ויכול לתקשר עם הנבדק באמצעות אינטרקום. התקשורת היא דו כיוונית, כך שהנבדק יכול אף הוא לתקשר עם מבצע הבדיקה אם הוא חווה לחץ או תחושה לא נוחה.

מעת לעת במהלך הסריקה, הסורק ישמיע רעשי הקשה חזקים. זה קורה כשהזרם החשמלי בסלילי הסורק מופעלים ונכבים. לצורך הפחתת הרעשים ייתנו לנבדק אטמי אוזניים או אוזניות שיקלו עליו. מפעם לפעם עשוי מבצע הבדיקה לבקש מהנבדק לעצור את נשימתו למשך מספר שניות או לעקוב אחר הוראות אחרות במהלך הסריקה.
חשוב מאוד להישאר דוממים, וללא תזוזה במהלך כל הבדיקה, על מנת שהתמונות ייצאו ברורות ומדויקות.

במקרים מסוימים, יש צורך בהזרקת חומר ניגוד לתוך הווריד, כדי לשפר את איכות התמונות. חומר הניגוד מכיל גדוליניום, שהוא סוג של מתכת נדירה. ועלול לגרום לתופעות לוואי, כמו בחילה, כאב ראש, כאב באזור ההזרקה. לעיתים נדירות מופיעים סימנים אחרים של תגובה אלרגית לחומר הניגוד, כמו סחרחורת או פריחה על העור. תסמינים אלה חולפים בתוך זמן קצר לאחר הבדיקה.

האם יש צורך בהכנות לבדיקה?

אכילה ושתיה - בעיקרון אין הנחיות מיוחדות לגבי אכילה ושתייה, אלא אם הרופא הנחה במפורש לא לאכול או לשתות כמה שעות לפני הבדיקה. לעיתים ההנחיה תהיה לשתות כמות גדולה של מים לפני הבדיקה. הנחיה זו מותאמת לאיבר הנבדק.

רגישויות ואלרגיות - חשוב ליידע את הרופא טרם הבדיקה, לגבי תרופות הנלקחות בדרך קבע, או רגישויות לחומרים מסוימים.

הסרת חפצים מתכתיים -  מכיוון שסורק MRI  מייצר שדות מגנטיים חזקים, חשוב להסיר כל חפץ מתכתי, או כל חפץ שעלול להכיל מתכת: שעונים; תכשיטים, לרבות פירסינג; סיכות לשיער;  מכשירי שמיעה; יש ללבוש בגדים ללא רוכסנים ממתכת,  כפתורי מתכת; חשוב לרוקן את הכיסים, מכרטיסי אשראי או כל כרטיס מגנטי אחר, טלפון סלולרי, מפתחות, מחזיקי מפתחות; כן יש צורך ליידע את מבצע הבדיקה על שתלים או רסיסי מתכת הנמצאים בגוף, קוצבי לב, סטנטים, ברגים וכו'.

לאחר הסריקה
לאחר הסריקה, אפשר לחזור לפעילות רגילה באופן מידי, אלא אם ניתנה לנבדק תרופת הרגעה או טשטוש, כדי לצמצם חרדה ולחץ. במקרה כזה, יש להגיע לבדיקה עם מלווה, חבר או בן משפחה.  

סריקת ה-MRI תפוענח על ידי רדיולוג , רופא שהוכשר בפענוח סריקות הדמיה, ותישלח לנבדק. כשמדובר בבדיקה ובפענוח MRI פרטי, התוצאות יפוענחו בהקדם, ויישלחו לנבדק בתוך זמן קצר.

לקביעת פגישה ומידע נוסף,
מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:
בדיקת MRI היא אמצעי הדמיה מתקדם לאבחון מדויק של מצבים רפואיים שונים, תוך שימוש בטכנולוגיה מגנטית מתקדמת ללא קרינה. הבדיקה מאפשרת אבחון יעיל של בעיות מוח, שרירים, פרקים ורקמות רכות אחרות.
תוכן עניינים

יש לכם שאלה? רוצים להתייעץ?

נשמח לתת לכם מענה מקצועי,
חייגו עכשיו:

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
מידע נוסף שעשוי לעניין אותך..
התחלת שיחה
היי :)
איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן