MRI של הברך היא בדיקה המספקת תמונות מפורטות מאוד ומזוויות בהיקף של 360 מעלות של מבנים בתוך מפרק הברך, לרבות עצמות, סחוס, גידים, רצועות, שרירים וכלי דם.
בדיקת MRI, דימות תהודה מגנטית, היא בדיקה לא פולשנית המשמשת לאבחון מצבים רפואיים חריגים. טכנולוגיית MRI עושה שימוש בשדה מגנטי רב עוצמה, בפולסים של גלי רדיו ובמחשב, כדי להפיק תמונות מפורטות של מבני גוף פנימיים. MRI, בניגוד לבדיקות דימות אחרות כמו CT ורנטגן, לא כרוך בקרינה מייננת.
מדוע יש צורך לעשות בדיקת MRI ברך?
הבדיקה נדרשת בדרך כלל במצבים של תלונה על כאבי ברכיים, חולשה ברגליים, נפיחות או דימום ברקמות בתוך המפרק ובסביבתו, חשד לפגיעה בסחוס, במיניסקוס, ברצועות או בגידים בגין פגיעות בברכיים כתוצאה מנפילה או מפעילות ספורט.
בדיקת MRI יכולה לזהות נקעים; קרעים ברצועות; קרעים בסחוס, שחיקת סחוס; דלקות בגידים, קרעים בגידים; קרעים במיניסקוס; וכן לזהות גידולים ברקמות הרכות; זיהום במפרק ושברים עדינים. כל אלה לא ניתנים לזיהוי בצילומי רנטגן או בבדיקות הדמיה אחרות.
כיצד מתבצעת בדיקת MRI ברך?
הנבדק יתבקש לשכב על מיטת הבדיקה, שתחליק אל תוך מכשיר ה – MRI, שצורתו דומה לצינור. בבדיקת MRI ברך, רק פלג הגוף התחתון ייכנס לתוך המכשיר, ולא הגוף במלואו.
מבצע הבדיקה יישב מול המחשב בחדר הסמוך לחדר הבדיקה, אך יוכל לראות את הנבדק דרך חלון גדול, לאורך כל הבדיקה ואף לתת לו הנחיות ולשוחח אתו באמצעות אינטרקום.
סורק ה – MRI ישמיע חבטות ודפיקות במהלך הבדיקה. רעשים אלה נוצרים כתוצאה מהרטט של הסלילים שבמכשיר, השולחים פולסים של גלי רדיו . כדי להקל על עוצמת הרעשים, יציע מבצע הבדיקה לנבדק אוזניות או אטמי אוזניים.
האותות המתקבלים דרך הסלילים מועברים למחשב, המעבד אותם לסדרה של תמונות, שכל אחת מהן מציגה פרוסה דקה של הברך. תמונות אלה יפוענחו על ידי הרדיולוג, ולאחר הפענוח יועברו יחד עם דוח הממצאים למטופל.
חשוב לדעת, כי המטופל יתבקש לשכב ללא תזוזה במהלך כל הבדיקה, שאורכה נאמד בכשעה. ולעיתים אף יותר. למרות שהנחיה זו היא מאוד מחמירה, היא נדרשת לצורך קבלת תמונה איכותית. כל תזוזה תגרום לקבלת תמונה לא ברורה ומטושטשת, שתקשה על הרופא לאבחן את הבעיה בצורה מדויקת.
לעיתים, כדי לשפר את איכות התמונה ולהדגיש מבנים מסוימים, יהיה צורך בהזרקת חומר ניגוד, לרוב דרך הווריד ביד. במקרים מסוימים, ניתן להזריק חומר ניגוד לחלל מפרק הברך לפני MRI על מנת לדמות את מבני המפרק בפירוט רב יותר. הליך זה, שנקרא ארתרוגרפיה מתבצע בהנחיית שיקוף רנטגן, כדי להחדיר מחט לתוך מפרק הברך.
בדיקת MRI ברך אורכת כ - 45 דקות. הבדיקה תתארך לעד שעה וחצי, כשיש צורך בהזרקת חומר ניגוד.
מהן ההכנות לבדיקה?
מכיוון שהבדיקה מתבצעת בסביבת שדה מגנטי עוצמתי מאוד, יש צורך להסיר לפני הכניסה לחדר הבדיקה כל פריט שעלול להכיל מתכת. פריטים אלה כוללים – תכשיטים, סיכות ראש, רוכסנים, פירסינג, שעונים, כרטיסי אשראי, טלפון נייד, מכשירי שמיעה, משקפיים. אם לנבדק יש תותבות בתוך הגוף, שעשויות להכיל מתכת, קוצב לב, סטנטים, רסיסי ירי, חשוב ליידע את הרופא או את מבצע הבדיקה.
בבדיקות שדורשות הזרקת חומר ניגוד, יש צורך ליידע את מבצע הבדיקה על אלרגיות שמהן סובל הנבדק. בדרך כלל בבדיקות MRI נעשה שימוש בחומר ניגוד שנקרא גדוליניום. הרגישות לחומר זה, היא לרוב פחותה מרגישות ליוד כחומר ניגוד. עם זאת, גם אם לחולה יש אלרגיה ידועה לגדוליניום, ייתכן שניתן יהיה להשתמש בו לאחר טיפול תרופתי מתאים.
לנשים בהיריון מומלץ, שלא לעבור את הבדיקה, אלא לאחר השליש הראשון להריונן.
אנשים הסובלים מקלסטרופוביה (פחד ממקומות סגורים) או שסובלים מחרדה, מומלץ שיידעו את הרופא טרם הבדיקה, על מנת שירשום תרופות הרגעה.
מהם היתרונות MRI ברך, לעומת הסיכונים?
MRI היא טכניקת הדמיה לא פולשנית שאינה כרוכה בחשיפה לקרינה מייננת. הבדיקה הוכחה כיעילה מאוד באבחון מגוון רחב של מצבים ,בברך, כולל פגיעות בגידים, ברצועות, בשרירים, בסחוס, במיניסקוס ובעצמות שאינן נראות לעין בצילומי רנטגן או בסריקות CT.
בדיקת MRI כמעט שאינה כרוכה בסיכון , אלא שיש להקפיד הקפדה יתירה על הנחיות הבטיחות שלפני הבדיקה, וליידע את מבצע הבדיקה והרופא לגבי אלרגיות ידועות וקלסטרופוביה.