בדיקת MRA: הדמיה מדויקת של כלי הדם – ללא פולשנות וללא קרינה
בדיקת MRA (Magnetic Resonance Angiography) הנקראת גם אנגיוגרמה של תהודה מגנטית, היא סוג של בדיקת MRI. הבדיקה מאפשרת הדמיה מפורטת ומדויקת של עורקים וורידים, ומסייעת לזהות חריגות רפואיות, החל מאיתור היצרויות בעורקי המוח שעלולות לגרום לשבץ, דרך זיהוי מפרצות בעורק הבטן ועד לבחינת מצב כלי הדם בגפיים.
בניגוד לאנגיוגרמה מסורתית, הדורשת החדרת קטטר לגוף, אנגיוגרפיה בתהודה מגנטית היא בדיקה הרבה פחות פולשנית ופחות כואבת.
בדיקת MRA, מתבססת אף היא, כמו בדיקת MRI על שדה מגנטי רב עוצמה, גלי רדיו ומחשב. בדיקה זו אף היא, כמו בדיקת MRI אינה כרוכה בקרינה מייננת, אך לעיתים נדרש במסגרת הבדיקה להזריק חומר ניגוד. חומר הניגוד המשמש ל-MRA נוטה פחות לגרום לתגובה אלרגית מאשר חומר הניגוד המשמש לטומוגרפיה ממוחשבת (CT).

מה אפשר לאבחן באמצעות MRA?
בדיקת MRA תסייע לאבחן בעיות בעורקים היקפיים, בעורקי הצוואר, בעורקי הכליות, בעורקי הריאות, בעורקי הלב ובאבי העורקים. באמצעות הבדיקה אפשר לזהות דיסקציה של אבי העורקים, כלומר קרע בשכבה הפנימית של אבי העורקים ;תסחיף ריאתי (קריש דם בריאה); מפרצת (דופן עורק מתוחה); קרישי דם (DVT); היצרויות עורקים; טרשת עורקים; להראות את ההיקף והחומרה של מחלת עורקים כליליים; לתת תמונה של מומים מולדים בכלי הדם, במיוחד בעורקים אצל ילדים (למשל, מומים בלב או בכלי דם אחרים עקב מחלת לב מולדת).
איך להתכונן לבדיקת MRA?
- מומלץ להגיע לבדיקה בבגדים נוחים.
- אין הנחיות מיוחדות לגבי אכילה ושתייה, אלא אם הרופא הנחה אחרת.
- יש להסיר כל אביזר ממתכת לפני הבדיקה, על מנת שלא יפריעו לשדה המגנטי. אביזרים אלה כוללים: שעונים, תכשיטים, סיכות ראש, פירסינג, כרטיסי אשראי, מכשירי שמיעה, עטים, טלפונים ניידים, רוכסני מתכת ופריטים דומים, שיכולים להציג תמונות מעוותות.
- יש ליידע את הצוות הרפואי על שתלי מתכת הנמצאים בגוף, על סטנטים וקוצבי לב, כמו גם על רסיסים, כדורים או מתכות אחרות שעלולים להיות בגוף.
- יש לדווח לצוות הרפואי על כל בעיה בריאותית שהנבדק סובל ממנה. חלק מהנבדקים עם מחלת כליות או כבד חמורה עשויים שלא להיות מסוגלים לקבל חומר ניגוד במהלך בדיקת MRA.
- נשים צריכות לעדכן את הצוות הרפואי אם הן בהריון, למרות שלא דווח מעולם על השפעות שליליות של MRA על נשים בהיריון או על עובריהן. עם זאת, העובר יהיה בשדה מגנטי חזק. לכן, נשים בהריון לא צריכות לעבור MRA בשליש הראשון להיריון אלא אם כן התועלת של הבדיקה עולה בבירור על כל הסיכונים הפוטנציאליים. כמו כן נשים מניקות, המקבלות חומר ניגוד בבדיקה, ישאבו את החלב לפני הבדיקה, ויעשו בו שימוש עד שהגוף יתנקה לגמרי מהחומר.
- נבדקים הסובלים מקלסטרופוביה, יעדכנו את הרופא המטפל, על מנת שירשום להם תרופת הרגעה לפני הבדיקה.
- יש לעדכן את הצוות הרפואי לגבי אלרגיות ורגישויות ידועות.

איך מתבצעת בדיקת MRA?
סורק ה-MRI בנוי בצורת צינור גדול המוקף במגנט עגול.
המטופל ישכב על מיטת הבדיקה שתחליק אל תוך הסורק. המטופל יתבקש לשכב ללא תזוזה במהלך תהליך הסריקה. כל תנועה, ולו הקלה ביותר, עלולה לטשטש את התמונות ולגרום לתוצאות להיות פחות מדויקות.
מבצע הבדיקה יישב בחדר הסמוך, אך יוכל לראות את הנבדק דרך חלון זכוכית גדול, יוכל לשמוע ולדבר אתו בכל עת באמצעות אינטרקום דו כיווני.
הסורק בדרך כלל משמיע רעשים, חבטות ודפיקות. הרעש נוצר כתוצאה מהפעלת הסלילים ששולחים את גלי הרדיו. כדי להקל על עוצמת הרעשים, המטופל יקבל לפני הבדיקה אטמי אוזניים או אוזניות.
הסריקה עשויה להימשך שעה או יותר, תלוי בסוג כלי הדם שהרופא ביקש לבדוק ובמספרם.
מה קורה לאחר הבדיקה?
לרוב, הנבדק יכול לחזור לשגרה רגילה לאחר הבדיקה, אלא אם הוא קיבל תרופת הרגעה, או שהוזרק לו חומר ניגוד לצורך הבדיקה. במקרים אלה, יהיה עליו להישאר להתאוששות.
מי מפרש את התוצאות?
רדיולוג, רופא שהוכשר לפענח בדיקות רדיולוגיה, ינתח את התמונות. הדוח והפענוח יישלחו ישירות לנבדק.
במערכת הציבורית זמן ההמתנה לתוצאות הבדיקה יכול להגיע לשבועיים ימים ויותר. נבדקים המעוניינים לקצר את זמן ההמתנה הן לבדיקה עצמה והן לתוצאותיה, יעדיפו לבצע את הבדיקה במכון פרטי. במכונים הפרטיים יש אפשרות להזמנה של פענוח מהיר בשירות אקספרס.
בדיקת MRA נחשבת לבדיקה בטוחה, ללא סיכונים. הבדיקה אינה עושה שימוש בקרינה מייננת ואינה פולשנית, מלבד הזרקת חומר ניגוד. אנשים הנמצאים בסיכון לבעיות מחומר הניגוד יכולים לעבור את הסריקה בלעדיו.