קרע בגיד אכילס

תפקידו של גיד אכילס

גיד אכילס הוא רצועה סיבית עבה וחזקה מאוד, המחברת את שריר השוק לעצם העקב. זהו הגיד הגדול והחזק ביותר בגוף, והוא זה שמאפשר להניע את כפות הרגליים, לבצע פעולות כמו הליכה, ריצה וקפיצה ומסייע בשמירת יציבות הגוף בעמידה ובתנועה.

מהו קרע בגיד אכילס?

קרע בגיד אכילס הוא פגיעה בגיד, שנוצרת כתוצאה ממתיחת יתר של הגיד. במצב זה הגיד עלול להיקרע באופן חלקי או מלא. קרע בגיד ישפיע על יכולת ההליכה, על הטיפוס במדרגות או על עמידה על קצות האצבעות.

קרע בגיד אכילס - BMC מדיקל סנטר

עד כמה שכיחים קרעים בגידי אכילס?

קרעים בגיד אכילס מופיעים לרוב באוכלוסיית בני ה - 30 - 40 ושכיחים יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים. כמו כן, הקרע בגיד אכילס נפוץ בקרב אנשים העוסקים בספורט, כמו ריצה , כדוגל, כדורסל וכל ופעילות ספורט הכוללת עצירות, התנעה מחודשת ושינויים בכיווני תנועת הרגל.

התופעה נפוצה גם אצל אנשים שאינם מתאמנים באופן קבוע, אך כשהם מחליטים לבצע פעילות ספורט, הם מבצעים אותה בעצימות גבוהה.
קרע בגיד יכול להיגרם גם כתוצאה ממעידה, החמצת מדרגה בירידה במדרגות או סיבוב הקרסול.

איך יודעים אם קרעתי את גיד אכילס? אלו סימנים לא כדאי להתעלם מהם

התסמין הקלאסי לקרע בגיד אכילס הוא תחושה של חבטה או מכה בעקב. לעיתים אף נשמע צליל הדומה לצליל מיתר שפקע או צליל של התנפצות, שמלווה בכאב עז ובחוסר יכולת לכופף את כף הרגל בעת הליכה.
בשלב מאוחר יותר מופיעים תסמינים נוספים, כמו נפיחות באזור השוק והעקב, שטפי דם וחבורות, קושי בהליכה וביציבות.

איך בודקים אם יש קרע בגיד אכילס – והאם צריך בדיקת הדמיה?

תסמינים חמורים מצריכים הגעה לבדיקה אצל רופא. הרופא יבצע בדיקה פיזית של כף הרגל והקרסול . יבדוק את היכולת של המטופל להזיז את כף הרגל לכיוונים שונים. במהלך הבדיקה הרופא עשוי ללחוץ על שריר השוק כדי לראות אם כף הרגל תתכופף בתגובה ללחיצה. אם כף הרגל לא תגיב, סביר להניח שהגיד נקרע.
לרוב, לאחר הבדיקה הפיזית, ירשום הרופא הפניה לבדיקת הדמיה, אולטרסאונד או MRI , כדי לקבוע את היקף הקרע.

במרכז BMC מדיקל ניתן לבצע את בדיקות האולטרסאונד באופן פרטי וגם בדיקות MRI דחופות, בזמינות גבוהה וללא המתנה ממושכת – מה שמאפשר להתחיל את הטיפול מהר יותר ובדיוק מרבי.

איך מטפלים בקרע בגיד אכילס – ומה עושים מיד אחרי הפציעה?

בשלב ראשון, עוד לפני פניה לרופא, אפשר להקל על הכאב והנפיחות בגיד הפגוע על ידי ביצוע שיטת RICE (REST, ICE, COMPRESS, ELEVATE) - מנוחה, קרח, לחץ, הגבהה.

  • מנוחה – חשוב להימנע מפעילות מרגע הפגיעה, ובעיקר להימנע מדריכה על הרגל ולאפשר לרגל ולגוף לנוח.
  • קרח - מומלץ להניח שקית קרח על המקום הפגוע כל שעתיים שלוש, למשך כרבע שעה, ביממה שלאחר הפגיעה.
  • לחץ – חשוב לחבוש את האזור הפגוע בתחבושת אלסטית, בצורה הדוקה מספיק כדי להפחית נפיחות, אך לא הדוקה מדי.
  • הגבהה – יש להניח את הקרסול על כרית מוגבהת, מעל גובה הברך, כדי להפחית נפיחות.
    בהמשך, ימליץ הרופא על אופן הטיפול, אם בטיפול שמרני, ללא התערבות כירורגית או באמצעות ניתוח. הרופא ימליץ על שיטת הטיפול בהתחשב בגיל המטופל, מצב בריאותו הכללית, רמת הפעילות שלו וחומרת הפציעה.
  • טיפול שמרני - נטילת משככי כאבים; טיפול באמצעות גבס או סד באופן שהקרסול יקובע במצב שכף הרגל תהיה בתנוחת "פוינט" (מופנה כלפי מטה).
  • התערבות כירורגית - ההליך הכירורגי נועד לאחות את הקצוות הקרועים של הגיד. ניתן לבצע זאת בשתי שיטות – ניתוח פתוח, שבו מתבצע חתך בקרסול כדי לאחות את הגיד. או ניתוח זעיר פולשני, שבו המנתח יבצע חתכים קטנים יותר כדי להגיע לגיד. הליך זעיר פולשני מפחיתים סיכון לזיהומים. רופאים אורטופדיים ימליצו על התערבות כירורגית למטופלים צעירים ופעילים ולאנשים העוסקים בפעילות ספורט.

שיקום

לאחר כל אחד מהטיפולים, אם זה טיפול שמרני או ניתוח, יש לבצע תרגילי פיזיותרפיה לחיזוק שרירי הרגליים וגיד אכילס. רוב האנשים חוזרים לפעילות מלאה תוך ארבעה עד שישה חודשים. חשוב להמשיך באימוני כוח ויציבות לאחר מכן מכיוון שחלק מהבעיות יכולות להימשך עד שנה.

מניעה

כדי להפחית את הסיכון לקרע בגיד מומלץ להקפיד על מתיחה וחיזוק של שרירי השוקיים לפני כל אימון ספורט במאמץ; חשוב לבנות את עצימות הפעילות בהדרגה; לבחור משטחי ריצה שאינם קשים או חלקים; לנעול נעלי ספורט שיעניקו תמיכה טובה לרגל.

אינפוגרפיקה שיווקית של למה לפנות לBMC מדיקל
לקביעת פגישה ומידע נוסף,
מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:
אבחון קרע בגיד אכילס
תוכן עניינים

יש לכם שאלה? רוצים להתייעץ?

נשמח לתת לכם מענה מקצועי,
חייגו עכשיו:

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
מידע נוסף שעשוי לעניין אותך..
התחלת שיחה
היי :)
איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן