פענוח מיפוי לב

מהלב – אל התמונה: כך מספק מיפוי לב תובנות קריטיות על תפקוד הלב במנוחה ובמאמץ

מיפוי לב הוא בדיקת הדמיה גרעינית שמטרתה להעריך את מצב הלב ותפקודו. הבדיקה מספקת מידע מקיף על זרימת הדם בעורקים הכליליים ואת תפקוד שריר הלב, לרבות היצרויות בעורקים, הגורמות לזרימת דם לקויה ולחוסר אספקת חמצן לשריר הלב (איסכמיה).

הבדיקה מבוצעת בשני שלבים: במנוחה ובמאמץ, כדי להשוות את תפקוד הלב במצבים שונים ולזהות בעיות המתגלות רק כשהלב נמצא תחת מאמץ.
יכולת הפענוח המדויק של בדיקה זו מאפשרת זיהוי מוקדם של בעיות לבביות, הערכת חומרתן, וקביעת דרכי טיפול מתאימות.

פענוח מיפוי לב - BMC מדיקל

מה זאת בדיקת הדמיית לב גרעינית?

הרפואה הגרעינית משתמשת במצלמת גמא, המתעדת את פליטות האנרגיה מהחומר הרדיואקטיבי שמוזרק לגוף הנבדק, וממירה אותן לתמונות. ראשי מצלמות הגמא מסתובבים סביב גופו של הנבדק כדי לייצר תמונות מפורטות ותלת ממדיות. מצלמת הגמא של מכשיר הסריקה יכולה לזהות חסימה משמעותית של עורק כלילי. הירידה בזרימת הדם תיראה בתמונות.

מרכזי הדמיה רבים משלבים תמונות של רפואה גרעינית עם טומוגרפיה ממוחשבת (CT) או הדמיית תהודה מגנטית (MRI לב) כדי לייצר תצוגות מיוחדות. החיבור בין התמונות מאפשר לרופא לחבר ולפרש מידע משתי בדיקות שונות בתמונה אחת. זה מוביל למידע מדויק יותר ולאבחנה מדויקת יותר.

לבירור בדיקת MRI פרטית

מהן ההכנות לבדיקה?

  • ביממה (24 שעות) שלפני הבדיקה יש להימנע מאכילה או משתיה של מוצרים המכילים קפאין, לרבות קפה (כולל נטול קפאין), תה, קוקה-קולה, קקאו שוקולד;
  • נדרש צום של ארבע שעות לפני הבדיקה;
  • חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הפסקה בנטילת תרופות לפני הבדיקה;
  • מומלץ להגיע בבגדים נוחים לצורך בדיקת המאמץ;
  • יש להסיר תכשיטים;
  • נשים בהיריון צריכות ליידע את הרופא לפני הבדיקה;
  • כמו כן יש ליידע את הצוות הרפואי אודות מחלות או הפרעות, כמו אי ספיקת לב, אסתמה, מחלת ריאות כרונית וכל חריגה אחרת בלב או בריאות.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

  1. שלב ראשון של הבדיקה מתמקד במיפוי הלב במצב מנוחה. למטופל יוזרק חומר רדיואקטיבי. לאחר כשעה כשהחומר התפשט בכלי הדם ונקלט בתאי שריר הלב ניתן יהיה להתחיל בבדיקה.
    הנבדק יתבקש לשכב על מיטת הבדיקה, כשזרועותיו או רק זרוע שמאל מעל לראשו.
    מיטת הבדיקה תחליק אל בין שני ראשי מצלמות גמא, משני צדי הנבדק. הבדיקה אינה כרוכה בכאב ואורכת עד כרבע שעה.
  2. השלב השני של הבדיקה יתבצע במאמץ. הנבדק יחובר באמצעות אלקטרודות למכשיר לניטור קצב הלב המטופל יתבקש לצעוד על הליכון כשדרגת הקושי תעלה במהלך הבדיקה, או לחלופין, אם הנבדק אינו כשיר לפעילות גופנית מאומצת, הוא יקבל תרופה המדמה את השפעות המאמץ על הלב (דיפירידמול).
    בשיאו של המאמץ, תוזרק מנה נוספת של החומר הרדיואקטיבי והמטופל ימשיך במאמץ לדקה נוספת.לאחר זמן המתנה קצר, יבוצע צילום שני במצלמה הגרעינית. משך הצילום יהיה כחמש דקות, שבהם חשוב להישאר דוממים, ללא תזוזה.

לאחר הבדיקה

לאחר הבדיקה, ייתכן שיהיה צורך להמתין עד שהטכנולוג יקבע אם נדרשות תמונות נוספות. הצורך בתמונות נוספות לא אומר בהכרח שהייתה בעיה בבדיקה או שמשהו לא תקין. זה אומר שהטכנולוג מבקש לקבל תמונה איכותית יותר לגבי אזורים מסוימים.

פענוח בדיקת מיפוי לב

פיענוח הבדיקה מתבצע על ידי רדיולוג או על ידי רופא מומחה שהוכשר במיוחד ברפואה גרעינית וקרדיולוג.
בדיקות רפואה גרעינית מספקות מידע ייחודי שלעתים קרובות אינו ניתן להשגה באמצעות הליכי הדמיה אחרים. בתהליך הפענוח, המומחה מנתח בקפידה את דפוסי הצטברות החומר הרדיואקטיבי בשריר הלב, מזהה אזורים שזרימת הדם בהם מופחתת ומבדיל בין ממצאים תקינים לפתולוגיים.

העין המיומנת של הרדיולוג מסוגלת לאתר הבדלים עדינים בין תמונות המיפוי במנוחה ובמאמץ. מומחיות זו חיונית לזיהוי אזורי איסכמיה הפיכה (חוסר אספקת דם זמני) המתגלים רק במאמץ, לעומת אזורי צלקת קבועים. הרדיולוג מתרגם את הממצאים הוויזואליים לאבחנה קלינית, ויודע לזהות היצרות משמעותית בעורקים הכליליים, מידת פגיעה בשריר הלב, והאם יש סיכוי לשיפור התפקוד באזורים הפגועים לאחר התערבות. יכולת זו של אינטגרציה בין הממצאים הטכניים לבין המשמעות הרפואית היא תוצר של ניסיון רב-שנים ולימוד מתמיד, והיא שהופכת את פענוח מיפוי הלב למיומנות רפואית מהמעלה הראשונה.

כיצד מקבלים תשובות לבדיקת מיפוי לב?

התשובות יגיעו לנבדק בתוך מספר ימים, לאחר שרופאי המכון יבצעו פענוח מקיף. חשוב לדעת, כי במכונים פרטיים כמו  BMC מדיקל סנטר ניתן להזמין שירות של פענוח מהיר בשירות אקספרס.

אבחון ב-BMC מדיקל
לקביעת פגישה ומידע נוסף,
מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:
פענוח מיפוי לב ב-BMC מדיקל
תוכן עניינים

יש לכם שאלה? רוצים להתייעץ?

נשמח לתת לכם מענה מקצועי,
חייגו עכשיו:

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
מידע נוסף שעשוי לעניין אותך..
התחלת שיחה
היי :)
איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן