מהי בדיקת MRI בהיריון?
דימות תהודה מגנטית (MRI) אינה נמצאת בין סט הבדיקות הקבועות שאישה בהיריון צריכה לבצע במהלך ההיריון, אך ישנם מקרים שבהם הבדיקה היא הכרחית ובעלת ערך רב באבחון מצבים רפואיים מורכבים אצל האם או העובר, כאשר בדיקות אחרות, כמו אולטרסאונד, אינן מספקות מידע מספק.
חשוב להדגיש שבדיקת MRI נחשבת לבטוחה יחסית, מכיוון שהיא אינה עושה שימוש בקרינה מייננת כמו רנטגן או CT. יתירה מכך, מחקרים שנעשו עד כה לא הראו השפעות של ה – MRI על העובר. עם זאת, כל מקרה נבחן לגופו, כאשר שיקולי סיכון-תועלת הם אלה המנחים את הרופאים בקבלת ההחלטה, לגבי בדיקת MRI בנשים הרות.
יש לציין, כי הואיל ומדובר במצב של היריון, להבדיל ממצב רגיל, כל בדיקה וכל פרוטוקול חייב להיות מאושר מראש על ידי המנהל הרפואי. לא תמיד יש אישור. בנוסף, קיימת שונות בהנחיות בין המכונים, גם כשמדובר במכונים פרטיים, לגבי ביצוע הבדיקה או אי ביצוע הבדיקה בזמן היריון.
מהי דימות תהודה מגנטית (MRI) בהיריון?
דימות תהודה מגנטית היא שיטת הדמיה אבחנתית מרכזית המשמשת לזיהוי מגוון מצבים שעלולים להשפיע על בריאות האם, ולכן גם על בריאות העובר.
באמצעות בדיקת MRI אפשר לראות את האיברים הפנימיים והרקמות הרכות של פנים הגוף כדי לאבחן מחלות ומצבים רפואיים חריגים. MRI יכול גם ליצור תמונות של השליה ואיברים פנימיים בעובר, כמו המוח, הריאות והבטן .
MRI כאמור, אינו עושה שימוש בקרינה מייננת כמו צילום רנטגן או סריקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT). MRI פועל באמצעות שדה מגנטי חזק וגלי רדיו.
סריקת MRI בהיריון נמשכת בין 20 ל-90 דקות. הבדיקה אינה מכאיבה, אינה פולשנית ואינה אמורה לגרום נזק לרקמות.
האם סריקת MRI בטוחה במהלך ההיריון?
מחקרים רבים נערכו כדי לבדוק אם השדות המגנטיים וגלי הרדיו המשמשים במהלך סריקות MRI עלולים לסכן את האם או את העובר. בכל המחקרים לא נמצאו ראיות המצביעות על כך שקיים סיכון.
ובכל זאת יש כמה שיקולים לפני שהרופא ממליץ על הבדיקה:
- האם לדעת הרופא הבדיקה היא אכן הכרחית בזמן ההיריון או שאפשר להמתין איתה עד לאחר הלידה
- האם המידע שיתקבל מהבדיקה ישפיע על הטיפול באם ובעובר במהלך ההיריון
- האם ניתן לבצע אבחנה באמצעות שיטה חלופית שאינה מייננת, קרי אולטרסאונד
- מהו הסיכון מול התועלת של MRI של נבדקת בהיריון
ושוב יודגש, כי עד כה, לא ידוע בספרות על השלכות ספציפיות על עוברים שנחשפו ל-MRI ללא חומר ניגוד במהלך כל טרימסטר של ההיריון.
הכנה לבדיקת MRI
חשוב להגיע לבדיקה בלבוש נוח, שאין בו רוכסנים או כפתורים מתכתיים במידת האפשר. יש צורך להסיר לפני הבדיקה תכשיטים, שעונים, סיכות לשיער, וכל אביזר שעשוי להכיל חומר מתכתי.
כן יש ליידע את מבצע הבדיקה על כל ניתוח או שתל הנמצא בגוף, לרבות סטנטים, קוצב לב, מכשירי שמיעה וכו'.
חשוב שהאישה תעדכן את הצוות הרפואי במצבה. ייתכן שיהיה צורך להתאים את הגדרות המכונה או טכניקת הבדיקה כדי להבטיח נוחות ובטיחות מרביות הן לאם והן לעובר. במקרים מסוימים, הרופא עשוי גם להמליץ כי הסריקה תבוצע במצב מסוים כדי למנוע לחץ על אברי הבטן.
כן הכרחי לעדכן את מבצע הבדיקה לגבי חשש משהייה בחלל סגור למשך זמן. גורם זה יכול להיות בעיה עבור נשים הסובלות מקלסטרופוביה. בנוסף, שכיבה על הגב לפרקי זמן ארוכים עלולה להיות לא נוחה לאישה בהיריון, במיוחד בשלבים מאוחרים יותר של ההיריון. לכן על הרופאים והצוות הרפואי להיות מודעים לנושאים אלה ולהתאים את הליך הבדיקה לצרכים האישיים של הנבדקת.
עשוי לעניין אותך: בדיקת MRI שד
מה קורה במהלך בדיקת MRI?
במהלך סריקת MRI, תתבקש האישה לשכב על מיטה שתחליק לתוך הסורק. חשוב מאוד לשמור על גוף דומם ושקט ככל האפשר במהלך סריקת ה-MRI. סורק ה- MRI רועש מאוד ולכן יסופקו אוזניות או אטמי אוזניים לפני הבדיקה. מבצע הבדיקה יישב בחדר הסמוך ויוכל לראות את האישה במהלך כל הבדיקה ולתקשר איתה באמצעות אינטרקום.
לעיתים יש צורך בהזרקת חומר ניגוד מבוסס גדוליניום. השימוש בגדוליניום ייעשה אך ורק כשהרופא חושב כי היתרונות עולים על הסיכון לנזק. הרופא ידבר עם האישה ויבקש את הסכמתה לפני הסריקה.
מה קורה לאחר בדיקת MRI בהיריון?
בסיום הסריקה אפשר לחזור לשגרת היום. אפשר לאכול ולשתות כרגיל ולעשות את הפעילויות הרגילות.
הסריקה תילמד בקפידה ותפוענח על ידי הרדיולוג. דוח הסריקה והפענוח יישלחו לנבדקת בתוך שבועיים.
כשמדובר בבדיקת MRI להיריון במכון פרטי, התוצאות יישלחו לנבדקת בהקדם האפשרי.
תיאום תור לבדיקת Mri פרטי
- קביעת תור עד 24 שעות.
- אפשרויות מגוונות לתיאום מועד הבדיקה.
- שירות אישי, מקצועי ומותאם לאורך כל הדרך.
- ניתוח יסודי ומהיר של תוצאות הבדיקות.