אולטרסאונד כליות היא בדיקת הדמיה, לא פולשנית ואינה כרוכה בכאב, המאפשרת לרופא לקבל תמונה מדויקת של מבנה הכליות ושלפוחית השתן. הבדיקה נעשית באמצעות גלי קול בתדר גבוה, שבאמצעותם אפשר ליצור תמונות של האיברים הפנימיים, כך שהרופא יכול לראות את האיברים הנבדקים על מסך המחשב.
מדוע מבצעים אולטרסאונד כליות?
הרופא ימליץ על אולטרסאונד כליות כשיש חשד לממצא חריג, ויש צורך במידע נוסף , כדי לאבחן במדויק את מצב הכליות, לשלול או לאשש את קיומו של גידול או ממצא אחר, לעקוב אחר התפתחות הממצא ולהעריך את השפעתו על תפקוד הכליות. אולטרסאונד כליות כולל בדרך כלל גם תמונות של שלפוחית השתן.
הרופא עשוי להזמין אולטרסאונד כליות אם הוא חושד בממצאים חריגים בכליות או בדרכי השתן, כמו גידולים, אבנים, ציסטות, זיהומים. בדיקת אולטרסאונד יכולה להראות את גודל הכליות, סימני פגיעה בכליות, חסימות או אבנים בכליות, זרימת הדם לכליות, סיבוכים של דלקת בדרכי השתן, ציסטות או גידולים.
כיצד מתבצעת הבדיקה?
- המטופל יתבקש לשכב על הגב על מיטת הבדיקה. מבצע הבדיקה ימרח ג'ל על עור הנבדק באזור הבדיקה. הג'ל מסייע להעברת גלי קול מהמכשיר, שנקרא מתמר, אל האזור הנבדק, אזור הכליות ודרכי השתן.
- מבצע הבדיקה יחליק את המתמר על הג'ל, כך שגלי הקול נשלחים ממנו וחודרים לגוף דרך העור. כשגלי הקול מגיעים לאיברים כמו רקמות רכות או עצמות או לכלי דם, חלק מהם נבלע בגוף, וחלק מהם מוחזר חזרה אל המתמר, בהתאם למבנה הרקמה ולצפיפותה. ההדים המוחזרים מגלי הקול, עוברים שוב דרך המתמר, מועברים למחשב שמעבד אותם לתמונה דיגיטלית דו ממדית. כך אפשר לראות את מבנה הכליות, גודלן ומיקומן, ולזהות ממצאים חריגים, אם ישנם.
כמה זמן אורכת הבדיקה?
הבדיקה אורכת כרבע שעה עד 20 דקות.
בתום הבדיקה יועברו התמונות לרדיולוג, המתמחה בפענוח התמונות. דו"ח הממצאים והפענוח יישלח לנבדק בתוך כמה ימים.
לאחר קבלת כל תוצאות הבדיקה , הרופא המטפל יוכל לבצע אבחנה, ובמידת הצורך להפנות לבדיקות נוספות או להכין תוכנית טיפול מתאימה למטופל.
איך מתכוננים לאולטרסאונד כליות?
ברוב המקרים, אין צורך בהכנות מיוחדות לבדיקה. בדרך כלל אפשר לאכול ולשתות כרגיל ביום הבדיקה. במצבים מסוימים, ייתכן שהנבדק יתבקש להימנע מאכילה לאחר חצות, בלילה שלפני הבדיקה. לרוב, יתבקש הנבדק לשתות בין שתי כוסות מים לארבע כוסות, כשעתיים לפני הבדיקה, כדי למלא את שלפוחית השתן. שלפוחית שתן מלאה מאפשרת לגלי הקול לחדור באופן טוב יותר לכליות ולספק תמונה באיכות טובה מאוד. בנוסף, כמות השתן שנצברת בכליות מסייעת לרופא לאבחן את תפקוד הכליות.
מהם היתרונות של בדיקת אולטרסאונד כליות?
בדיקת אולטרסאונד כליות היא בדיקה בטוחה, מהירה ויעילה, המספקת מידע רב על מצב הכליות. היא משמשת ככלי אבחון חשוב במגוון רחב של מצבים רפואיים הקשורים לכליות.
הבדיקה אינה פולשנית, אינה כרוכה בקרינה או בהזרקת חומר ניגוד, ולכן היא נחשבת לבדיקה בטוחה, שמתאימה לכל קבוצות הגיל, גם לנשים בהיריון, ניתן לבצע אותה ללא חשש, גם אם יש צורך בבדיקות חוזרות; הבדיקה קצרה יחסית – רבע שעה עד 20 דקות ; אינה דורשת הכנה מיוחדת; מספקת מידע רב על הכליות - גודלן, צורתן, מיקומן, זרימת הדם בהן, וכן מזהה ממצאים חריגים כמו אבנים, ציסטות, גידולים ודלקות.
מהם הסיכונים באולטרסאונד כליות?
בדיקת אולטרסאונד כליות אינה כרוכה בסיכונים, מכיוון, שבניגוד לבדיקות CT או רנטגן, אין שימוש בקרינה מייננת, אלא בגלי קול .
במצבים מסוימים, כמו השמנת יתר וגזים בבטן, הבדיקה עשויה להיות פחות יעילה. גזים בדרכי העיכול עלולים לחסום את מעבר גלי הקול ולמנוע הדמיה ברורה של האזור הנבדק. לדוגמה, אם יש גזים במעי, ייתכן שקשה יהיה לקבל תמונה ברורה של הכליות.
בנוסף, אולטרסאונד מתאים להדמיה של איברים הנמצאים קרוב לפני העור. לכן, אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר, הבדיקה עשויה להיות פחות יעילה.