MRCP

מהי בדיקת MRCP

MRCP הוא סוג של דימות תהודה מגנטית (MRI), שבודקת את המרה, הלבלב והכבד, לרבות צינור הלבלב, צינורות המרה וכיס המרה. הבדיקה אינה פולשנית ואינה כרוכה בכאב. טכנולוגיית הבדיקה מבוססת על שילוב של מגנטים וגלי רדיו, כדי ליצור תמונות מפורטות שניתן לראותן על צג המחשב, בדומה לבדיקת MRI

מתי יש צורך בבדיקת MRCP?

MRCP משמש לאבחון של מצבים רפואיים חריגים, כמו אבנים בצינורות המרה או הלבלב; גידולים; דלקות בכיס המרה, בצינור המרה, בכבד, בצינור הלבלב או בלבלב. MRCP עשוי לזהות את הגורם לכאבי בטן בלתי מוסברים.

הכנות לבדיקת MRCP

בדרך כלל הרופא ינחה את הנבדק להימנע מאכילה ומשתייה במשך כמה שעות שלפני הבדיקה.
הנחיות נוספות:

הסרת כל פריט שעשוי להכיל מתכת

של השדה המגנטי החזק שמופעל בתוך הסורק. בין הפריטים שיש להסיר – תכשיטים, שעונים, פירסינג, כרטיסי אשראי, סיכות ראש, ביגוד עם כפתורים ממתכת, רוכסנים ממתכת, אולרים, מפתחות, משקפיים, טלפונים ניידים וכל כרטיס מגנטי אחר.
כן יש ליידע את מבצע הבדיקה על שתלי מתכת בגוף, סטנטים, קוצב לב וגם על רסיסי מתכת או קליעים.

חשוב ליידע את הרופא המטפל ואת מבצע הבדיקה על פחד ממקומות סגורים (קלסטרופוביה). במצב זה הרופא עשוי להמליץ על לקיחת תרופת הרגעה לפני הבדיקה.

יש ליידע את מבצע הבדיקה על בעיות בריאותיות ידועות, כמו מחלת כליות ואלרגיות , שעשויות למנוע הזרקת חומר ניגוד.

נשים צריכות לעדכן את הרופא אם הן בהיריון, או מניקות. מומלץ שלא לבצע את הבדיקה בזמן היריון, אלא אם נמצא שהבדיקה ממש הכרחית, והרופא שקל את היתרונות והסיכונים ומצא שהיתרון עולה על הסיכון.

שאלות נפוצות על בדיקות CT ו-MRI - מדיקל סנטר BMC
תיאום תור לבדיקת MRCP

כיצד קורה במהלך MRCP?

הנבדק ישכב על מיטת הבדיקה, שתחליק לתוך הסורק, שנראה כגליל גדול. גליל זה מוקף במגנטים רבי עוצמה, ובסלילים, שבמהלך הבדיקה ישלחו גלי רדיו לאיבר הרלוונטי ויקלטו אותם בחזרה . הנבדק יתבקש לשכב ללא תזוזה במהלך הבדיקה. אם יש צורך בהזרקת חומר ניגוד, מבצע הבדיקה יזריק את החומר בתחילת הבדיקה. הרדיולוג או מבצע הבדיקה יישב בחדר הסמוך וינחה את הנבדק מה הוא נדרש לעשות במהלך הבדיקה, לרבות עצירת הנשימה למשך כמה שניות. הוא יוכל לשמוע את הנבדק, לתקשר אתו באמצעות אינטרקום ולראות אותו דרך חלון גדול. במהלך הבדיקה הסורק ישמיע חבטות ורעשים . לצורך הפחתת הרעש יקבל הנבדק אטמים לאוזניים או אוזניות שבאמצעותן הוא יוכל להאזין למוסיקה.

כמה זמן אורכת בדיקת MRCP?

הבדיקה אורכת בדרך כלל כ-45 דקות.
תוצאות הבדיקה יישלחו לנבדק זמן רב לאחר הבדיקה כשמדובר במערכת הציבורית, לעומת זאת במערכת הפרטית ניתן להזמין שירות של פענוח מהיר המתבצעת במהירות אקספרס.

לאחר MRCP

לרוב, אפשר לחזור לפעילות שגרתית לאחר הבדיקה, אלא אם הוזרק חומר ניגוד או ניתנה תרופת הרגעה. במקרים אלה, הנבדק יישאר להתאוששות של כחצי שעה.

מי מפרש את התוצאות וכיצד מקבלים אותן?

תמונות הבדיקה מועברות לרדיולוג, שהוא רופא מומחה שהוכשר לפענח בדיקות דימות. הרדיולוג ינתח את התמונות וישלח את דו"ח הבדיקה וממצאיה לאימייל של הנבדק. זמן קבלת התוצאות במערכת הציבורית מתארך מאוד ויש להמתין זמן רב, בעוד שבמכונים פרטיים אפשר להזמין שירות פענוח מהיר בשירות אקספרס.

MRCP יתרונות מול סיכונים

היתרונות

טכניקת ההדמיה אינה פולשנית, אינה כואבת ואינה כרוכה בקרינה מייננת; MRCP מספק תמונות מפורטות של מבני הרקמות הרכות בגוף, ובכך הוא מסייע באבחון מוקדם של חריגות רפואיות; MRCP יכול לעזור לרופאים להעריך הן את מבנה האיבר והן את תפקודו.

סיכונים

הבדיקה אינה כרוכה בסיכון, אך חשוב להקפיד על כל ההנחיות הניתנות לפני הבדיקה; לעיתים יש סיכון לתגובות אלרגיות לחומר הניגוד. התגובות הן בדרך כלל קלות וחולפות בתוך זמן קצר. אם מופיעה תגובה אלרגית חמורה, הצוות הרפואי מיומן לתת טיפול מידי; נשים מניקות שזקוקות לחומר ניגוד, לא יניקו את תינוקותיהן במשך 24 – 48 שעות לאחר מתן חומר הניגוד, למרות שהחומר הנספג בגוף התינוק במהלך ההנקה הוא מזערי ביותר.

לקביעת פגישה ומידע נוסף,
מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:
MRCP - BMC מדיק
תוכן עניינים

יש לכם שאלה? רוצים להתייעץ?

נשמח לתת לכם מענה מקצועי,
חייגו עכשיו:

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
מידע נוסף שעשוי לעניין אותך..
התחלת שיחה
היי :)
איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן