מהי בדיקת MRI שד?
בדיקת MRI שד היא בדיקת דימות מתקדמת מצילת חיים. הבדיקה מאפשרת גילוי מוקדם של גידולים, גם כאלה שאינם נראים בצילום רנטגן או בבדיקת אולטרסאונד. חשיבות הגילוי המוקדם היא משמעותית להמשך הטיפול ולסיכויי ההחלמה.
בדיקת MRI שד אינה כרוכה בכאב ואין בה סיכון לקרינה מייננת. הבדיקה מאפשרת רמת דיוק גבוהה במיוחד, ומומלצת לנשים בקבוצות סיכון, נשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן שד, או כבדיקת המשך לאחר גילוי ממצאים בבדיקות אחרות.
באילו מקרים יש צורך ב MRI שד?
הרופא עשוי להמליץ על MRI שד אם יש חשד לסרטן , על בסיס בדיקות דימות אחרות; אם יש היסטוריה משפחתית של סרטן שד; נשים עם מוטציה בגנים BRCA1ו BRCA2 -שעלולה לגרום בסיכון לסרטן שד ולסרטן השחלות; נשים עם הפרעות גנטיות ותסמונת שהוכחו כעוברות בתורשה של נטייה לפתח סרטן, ביניהן תסמונת Li-Fraumeni, תסמונת Cowden או תסמונת Bannayan-Riley-Ruvalcaba. בדיקת MRI שד נעשית גם לצורך מעקב בקרב נשים שיש להם שתלים בשד.
MRI שד מתבצע בדרך כלל לאחר בדיקת ממוגרפיה או בדיקת הדמיה אחרת של השד. MRI שד אינו תחליף לבדיקת ממוגרפיה, אלא משלים אותה. MRI אינו מומלץ כבדיקה בפני עצמה, מכיוון שהוא יכול לפספס כמה סוגי סרטן שיכולים להתגלות רק בבדיקת ממוגרפיה.
ומצד שני, בדיקת MRI לעיתים מזהה גושים בשד כגושים סרטניים, שלא אחת יוצרים מצב של ביופסיות שד מיותרות. ועם זאת, כשיש חשד לסרטן, MRI שד היא הבדיקה המדויקת ביותר שיכולה להראות את היקף הסרטן, גודלו ומיקומו המדויק.
אצל נשים עם שתלי סיליקון בחזה, ניתן להשתמש ב MRI שד כדי לבדוק דליפות שתלים.
כיצד פועל MRI?
מכשיר MRI (דימות תהודה מגנטית) הוא מכשיר גלילי גדול בצורת צינור, היוצר שדה מגנטי חזק סביב המטופל. השדה המגנטי, יחד עם גלי רדיו, המשודרים לתוך האיבר הנבדק, משנים את המנח של אטומי המימן שבגוף. כשאטומי המימן חוזרים למקומם הטבעי, הם שולחים אותות רדיו. אותות אלה נקלטים על ידי מחשב המנתח אותם וממיר אותם לתמונה של איבר הגוף הנבדק. תמונה זו מופיעה על צג המחשב בצורת פרוסות.
איך מתבצעת בדיקת MRI שד?
בבדיקת MRI שד, הנבדקת שוכבת על מיטת הבדיקה עם הפנים כלפי מטה, כשהידיים ממוקמות מעל הראש. השדיים ימוקמו בפתחים הנמצאים במיטת הבדיקה, כך שניתן יהיה לסרוק אותם מבלי לדחוס. מבצע הבדיקה, שיושב בחדר הבקרה הסמוך, יצפה על הנבדקת דרך חלון גדול, ואף יתקשר איתה במהלך הבדיקה באמצעות אינטרקום. מיטת הבדיקה תחליק לתוך הסורק שצורתה כצורת צינור. הנבדקת תתבקש לשכב ללא תזוזה. מדי פעם תתבקש לעצור את נשימתה. חשוב להישאר דוממים מאוד בזמן ביצוע הבדיקה, על מנת לאפשר קבלת תמונות באיכות טובה.
מכשיר ה -MRI ישמיע רעשים וחבטות. על מנת לעמעם את הרעש, מבצע הבדיקה יספק לנבדקת אטמי אוזניים או אוזניות.
MRI שד מצריך הזרקת חומר ניגוד שנקרא גדוליניום. החומר מוזרק לתוך הווריד בזרוע. הוא מסייע בזיהוי אזורים חריגים של רקמת השד.
הבדיקה אורכת בין שלושת רבעי שעה עד שעה.
הכנה לבדיקה
מומלץ להגיע לבדיקה בבגדים נוחים.
מבצע הבדיקה יסביר לפני תחילת הבדיקה את מהלכה ואת אופן ביצועה. חשוב ליידע את מבצע הבדיקה על רגישויות או אלרגיות ידועות.
מכיוון שסורק ה – MRI עושה שימוש בשדות מגנטיים עוצמתיים, הכרחי להסיר כל אביזר שעשוי לכלול מתכת, לרבות בגדים עם רוכסנים ממתכת, סיכות לשיער, תכשיטים, פירסינג, כרטיסי אשראי, טלפון סלולרי, מפתחות. כן יש ליידע על הימצאות של מתכת כלשהי בגוף, כמו שתלים , סטנטים, קוצב לב, רסיסי מתכת כתוצאה מפגיעה.
נשים הסובלות מחרדה ממקומות סגורים (קלסטרופוביה), מומלץ שיתייעצו עם רופא המשפחה לגבי לקיחת תרופת הרגעה לפני הבדיקה.
לאחר הבדיקה
בדרך כלל, אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה. הנבדקת יכולה לחזור לפעילות רגילה, אלא אם נעשה שימוש בחומר ניגוד, או בתרופות הרגעה. במצבים אלה הנבדקת תתבקש להמתין למשך פרק זמן, על מנת לוודא שחומר הניגוד לא גורם לתגובה כלשהי או לתופעות לוואי. אם נלקחו תרופות הרגעה כלשהן , ייתכן שהנבדקת תידרש לנוח עד שהשפעת תרופות ההרגעה תתפוגג.
תמונות הבדיקה יועברו לרדיולוג, שיפענח את ממצאי הבדיקה, ובהמשך, יישלח דוח הבדיקה ופענוחה לנבדקת.